Van vrijgezel naar relatie
Hoe weet je of iemand de juiste voor jou is?
Hoe spannend! Misschien was je al een tijd vrijgezel of mogelijk nog pas kort, misschien snakte je naar een nieuwe relatie of hield het je juist helemaal niet bezig en ineens: staat hij/zij daar. Poeh: het cliché van bliksemschichten, kriebels en vlinders, niet meer kunnen eten en slapen, en ja: wat nu? Wat maakt nou dat je je tot deze persoon aangetrokken voelt? En is deze persoon eigenlijk wel de juiste om een relatie mee aan te gaan?
Het romantische antwoord zou zijn dat je vanuit je vanuit je diepste voelt dat hij/zij de juiste voor jou is, die jou echt begrijpt en met wie je de hele wereld aan kunt. Een psychoanalyticus zou eerder zeggen dat je valt voor het bekende: het gevoel van herkenning van je eigen verleden.
We zoeken nu eenmaal in onze volwassen relaties allemaal naar het herstel van een tekort uit je jeugd. Daar zitten natuurlijk hele legitieme zoektochten tussen, bijvoorbeeld naar genegenheid, warmte en veiligheid. De andere kant daarvan is ook de zoektocht naar een soort van goedmaken van wat je in je jeugd hebt gemist. Dat samen in kaart brengen, zo in het begin van je relatie, kan heel waardevol zijn. Ogenschijnlijke valkuilen en overlevingsstrategieën veranderen dan in stevige fundamenten waarop je samen verder kan bouwen.
Elkaar leren kennen
Laten we wel zijn: we zijn allemaal eigenaardig en alles behalve perfect. Als de klik er over en weer is en de aantrekkingskracht draait op volle toeren, neem dan eens de tijd om samen de diepte in te gaan. Voorbeelden van vragen om elkaar en elkaars verleden beter te leren kennen zijn dan:
- Om welke reden heb je voor het laatst gehuild?
- Wat was lastig in jouw jeugd?
- Waar heb je spijt van?
- Aan wie zou je alsnog je excuses willen aanbieden?
- Van wie zou je nog graag excuses willen krijgen?
- Wat begrepen jouw ex-partners niet aan jou?
- Wat zou je tegen je moeder willen zeggen? En tegen je vader?
- Op welk vlak in je werk denk je wel eens dat je door de mand gaat vallen?
Meer weten van elkaar, brengt onherroepelijk meer begrip, ruimte en liefde. Zie ook het lijstje: ‘Nog meer leuke vragen om elkaar beter te leren kennen’
Erotiek en intimiteit
Een spannend onderwerp, in alle opzichten. Spannend om elkaars lijf te verkennen en spannend om hierover het gesprek aan te gaan. Je zou misschien het liefste willen dat het allemaal gewoon vanzelf gaat en dat de ander je gedachten en wensen op dit vlak aan je af kan lezen, maar vaak werken dingen niet zo. Alle aspecten van ons leven komen in erotiek en intimiteit samen: je impulsen, je dromen en verwachtingen, wat je hierover leerde in je opvoeding, maar ook spanningen, onzekerheden en trauma’s. Het brengt je tot grote hoogtes en tegelijk kan het een mega ontwrichtend effect hebben. Juist daarom is het aangaan van het gesprek hierover zo belangrijk.
Geef elkaar ruimte
Moet je altijd alles samen doen? En moet de ander altijd maar in het centrum van jouw leven staan? Als ons romantische beeld van de liefde dan toch door deskundigen naar het Rijk der Fabelen wordt verwezen, hoe doe je het dan wel goed? Natuurlijk is het belangrijk om op wezenlijke onderwerpen elkaar te vinden, maar je bewijst elkaar juist een dienst als je elkaar ook de ruimte geeft. Een reisje maken zonder de ander, uit eten met een vriendin zonder de ander, ‘s avonds even alleen wandelen, je ouders bezoeken zonder de ander: in feite kleine dingen waar je de ander zeker niet tekort mee doet. De kunst is om de verschillen in behoeftes en wensen niet af te wijzen of persoonlijk te nemen maar juist te omarmen.